Glas & priser

Behandlingar

 Till glasögonen kan man välja en mängd olika behandlingar som ger bättre funktion och komfort.

Några av behandlingarna

Hårdyta

Det finns ett antal olika tekniker på hur man gör den men oftast är det en lackbaserad lösning. Den mest effektiva hårdytan levereras från HOYA idag och är en kombinationsbehandling benämnd HVL.

Antireflex

En skikt av en metalloxid som ökar transmissionen av ljus genom glaset och ger ett mer ”genomskinligt ” glas.

Vattenavstötande

Ett silikon- eller teflonbaserat lager som ligger ytterst. Behandlingen höjer ytspänningen så att smuts- och vattenmolekyler har svårare att fästa vid ytan.

Glasögonglas

Idag är ca 90 % av alla glasögonlinser gjorda av plast (en polymer) och tillverkas i första skedet genom gjutning.

Sedan skiljer sig standard- och RXslipade glas i tillverkningen: standardglaset gjuts till rätt styrka och slipas därför inte för att få den absoluta styrkan.
Standardglas är ofta de styrkor som tillverkas i stora volymer. RX-glas är gjutna till ett halvfabrikat och har oftast en sida klar och den andra slipas till den styrka som önskas.
Exempel på RX-slipade glas: enstyrkeglas i högre styrkor och ibland i kombination av prismatisk slipning (används för korrigering av skelning), bifokalaglas ( glasögonglas med ruta för läsning) samt de allra flesta progressiva glasen.

Drivewear

Drivewear illustration

DriveWear är ett typ av glas som kännetecknas av att det reagerar på olika typer av ljusförhållanden, både utomhus och i bilen. DriveWear kombinerar två avancerade teknologier som används till glas idag – Transitions® fotokromatiska teknik och NuPolar™ polariseringsteknik.

DriveWear ger förutsättningarna för ett så behagligt seende som möjligt, oavsett om det är direkt solljus eller i bilen.

Mulet väder – dåliga ljusförhållanden

När det är mulet ute är det endast det kontrasthöjande grön/gula polariserande skiktet som är aktiverat. Det polariserande skiktet blockerar störande reflexer och de ökade kontrasterna gör det lättare att upptäcka objekt genom bättre djupseende. Glasets absorption är 65 % i det här stadiet.

Sol – vid bilkörning

Eftersom framrutan i bilen blockerar det mesta av UV-ljuset och förhindrar de vanliga fotokromatiska molekylerna från att aktiveras påverkas de nya molekylerna av intensivt solljus i det synliga spektrat. När de nya molekylerna utsätts för intensivt solljus ändras glasets färg till kopparbrun, absorptionen ökar till 78 % och ger en ökad synkomfort för bilföraren.

Sol – utomhus

När UV-strålarna inte längre blockeras av framrutan i bilen, aktiveras de vanliga fotokromatiska molekylerna. Eftersom alla tre lager (polariserande, nytt fotokromatiskt och traditionellt Transitions lager) blir aktiverade, ändras glasets färg till mörkbrun och absorptionen ökar till 88 %. Som i alla Transitionsglas är UV blockeringen 100%.

Teknisk data

DriveWear levereras i plast Index 1.5 både enstyrke och progressivt.

Styrka/Leveransomfång: +6.00 > -8.00 / cyl. 6.00.

Ekologiska glas

Nu har vi även möjlighet att erbjuda glasögon med eko-inriktning genom nya material och tillverkningsprocesser reduceras materialåtgången med 90% jämnfört med traditionell tillverkning av progressiva glasögonglas.

Under en längre tid har vi sökt leverantörer som kan leverera produkter som är klimatsmartare, “mer ekologiska”. Nu kommer vi med det första steget progressiva plastglas, som är av en ny typ av polymer.
Det är i tillverkningsprocessen som de största vinsterna görs, materialåtgången reduceras med 90 %, energimängden likaså och viktigt är att vattenförbrukningen är minskad med närmare 90 %.
Vi får ett antal positiva effekter av det nya plastmaterialet i glasen;

    • 30% tunnare än traditionell Cr39 plast
    • 10 % lättare än traditionellt tunn plast Index 1.6.

Kristallklart i jämnförelse med traditionella plastglas

Det nya materialet är mycket segt och starkt.

Tillverkningsprocessen är helt automatisk och relativt småskalig per maskinenhet. Vilket gör att man kommer att kunna minska transporterna genom att placera tillverkningen i närheten till brukaren när systemet är i
fullskalig drift.

Så vad väntar du på; bli mer klimatsmart du också.

Vi ger ”full nöjd kundgaranti” på dessa glas under 6 månader.

Solskydd på våra solglas

Alla solglasögon har UV-skydd till 400 nm oavsett om det är färdiga solglasögon eller om om det är solglas med styrka. Vanligaste kategorin är #3 dvs kraftig absorbtion ca 80-85 % med färgkombinationer som inte förvränger det naturliga röd grön seendet. Plastlinserna filtrerar bort skadligt uv ljus samt kortvågigt blått ljus. Linser som har en ton mot brunt är effektivare mot det kortvågiga ljuset än en lins som går åt blå grå ton.

Solglasögon för extrema förhållanden filterkategori #4 är inte lämpliga till bilkörning men är bra vid ljusstarka miljöer som fjäll och hav där det även reflekterar mycket.
CE märkta solglasögon och kategorier enligt EN 1836:

Ofärgade el svagt tonade
Filter utan färg eller mycket ljust för svag solstrålning

1
Svagt tonade
Ljust filter för lättare solstrålning
2
Måttligt till kraftigt tonade
Universalfilter för allmän användning
3
Kraftigt tonade
Stark/intensiv solstrålning
4
Mycket mörka
Vid intensiv/extrem solstrålning på snö- eller sandtäckta ytor och på vatten (Ej lämpliga för bilkörning)

Filterkategori Färgton Användning
0

Priser på glas

0:-

Glas

Basglas Alla våra glasögon har basglas av plast (storlek 70 mm styrka 6:3 dioptrier) inkluderat i priserna.

Progressiva glas För dig som behöver tillägg för att läsa finns progressiva glas som kostar från 1500 kr i tillägg. Vi har valt ut ett bra funktionellt progressivt plastglas som sedan kan uppgraderas efter tycke och smak.

Tillägg

Då vi både finns som fysisk butik och internetshop har vi skapat ett brett urval av uppgraderingar som är noggrant utvalda efter funktion och värde för pengarna.

Antireflex inklusive hårdyta och smuts-vattenavstötande funktion, +300:-

Tunna glas med antireflex (index 1.6), +750:-

Extratunna glas med antireflex (index 1.67), +1 363:-

Drivewear Funktionellt solglas med två olika fotokromatiska skikt samt polariserande funktion, +3 600:-

Fotokromatisk brun, +1 875:-

Fotokromatisk grå, +1 875:-

Eko progressiva (Wearlite) Reducera mängden skräp och energi som skapas, med vårt ekoglas minskar åtgången av råvara, energi och vatten med ca 80 % samtidigt som du får ett fantastiskt bekvämt och funktionellt progressivt plast glas, +2 100:-

Prislista glas till egen glasögonbåge

Har du redan en egen glasögonbåge, en favorit eller har du fyndat vintage? Vi ordnar glasen

  • Enstyrke glas kostar 375 kr för ett par (inkl frakt och inslipning).
  • Progressiva kostar 1875 kr för ett par (inkl frakt och inslipning).